A little escape

Tentang Ikhlas


Jika kita memberi kebaikan kepada seseorang, kebaikan itu akan dibalas walaupun yang membalasnya bukan orang yang kita berikan kebaikan itu. Hakikat ini mengingatkan saya suatu situasi.

Katalah kita sedang memandu di satu jalan yang mempunyai dua atau tiga lorong. Penuh sesak. Tiba-tiba sebuah kereta yang tersalah lorong di sebelah memberi isyarat untuk masuk ke lorong kita. Kerana simpati melihat dia terkial-kial memberi isyarat, kita pun beralah, lalu memberi laluan untuk kereta itu masuk di hadapan kita. Kemudian kita terus memandu ke hadapan. Mungkin sejam kemudian atau setelah berpuluh-puluh kilometer, tiba-tiba kita pula yang tersalah lorong. Kita pula yang memberi lampu isyarat untuk masuk ke lorong sebelah. Soalnya logikkah kalau kita mengharapkan kereta yang kita bantu sebelumnya memberi laluan untuk kita?

Tak logik kan?

Kereta yang kita bantu tadi entah ke mana perginya. Tapi ada tak kereta lain yang simpati dan memberi laluan untuk kita?

Pasti ada! Insya-Allah.

Ya, begitulah. Padahal kereta itu tidak pernah sekali pun kita tolong. Tetapi Tuhanlah yang menggerakkan hati pemandunya untuk memberi laluan kepada kita. Orang yang kita beri kebaikan, tidak ada di situ untuk membalas kebaikan kita tetapi Tuhan menggerakkan hati orang lain, yang tidak pernah merasa kebaikan kita untuk membalas kebaikan kita tadi.

Subhanallah!

Begitu dalam litar di jalan raya dan begitu jualah litar dalam kehidupan manusia. Kita buat baik kepada A, tetapi kerap kali bukan A yang membalas kebaikan kita tetapi B atau C atau D atau lain-lainnya yang membalasnya. Inilah hakikat yang berlaku dalam kehidupan ini.

Mungkin ada yang bertanya. Kita tidak boleh kecewa bila keikhlasan kita dipersiakan?

Ikhlas sebenar tidak pinta dibalas. Tetapi Tuhan Maha Kaya dan Maha Pengasih, siapa yang ikhlas akan diberi ganjaran walaupun mereka tidak memintanya kerana setiap kebaikan itu akan dikembalikan kepada orang yang melakukannya. Ia umpama bola yang dibaling ke dinding, akan melantun semula kepada pembalingnya!

Hmm... Selalunya kita dengar, orang ikhlas akan dibalas di akhirat.

Itulah balasan yang lebih baik dan kekal. Tetapi seperti yang dikatakan tadi, Tuhan Maha kaya, Tuhan mahu dan mampu membalas keikhlasan hamba-Nya di dunia lagi.

Maksudnya begini. 

Orang yang ikhlas akan diberi ketenangan dan kebahagiaan dalam hidup. Anak-anak yang soleh dan solehah. Isteri yang taat atau suami yang setia. Dan paling penting hati yang sejahtera. Inilah kekayaan dan kelebihan yang lebih utama daripada pangkat, gaji dan jawatan.

Tidak ada kebaikan yang akan kita dapat melalui jalan yang salah. Percayalah, kalau benar mereka yang si kaki ampu dan bodek sahaja mudah naik pangkat dan naik gaji, pangkat yang mereka dapat akan menyebabkan mereka melarat. Gaji naik, tetapi ketenangan hati menurun. Ingat, what you give you get back. Golden rule itu bukan untuk kebaikan sahaja, tetapi untuk kejahatan juga. Kalau kita berikan kejahatan, kejahatan itu akan kembali semula kepada kita. Kaki ampu, mungkin akan dapat anak yang pandai bermuka-muka. Kaki bodek mungkin dibalas dengan isteri yang berpura-pura!

Nauzubillah!

Bekerjalah dengan gigih. Walaupun mungkin bos tidak melihatnya, tetapi Tuhan Maha Melihat. Bekerja itu satu ibadah. God is our ceo, kata orang sekarang. Insya-Allah, satu hari nanti manusia juga akan diperlihatkan oleh Tuhan tentang keikhlasan manusia yang lain. 

Jangan berhenti memberi kebaikan hanya kerana tidak dapat penghargaan.

Jangan mengharap terima kasih daripada manusia atas kebaikan yang kita buat kepadanya.

Kenapa?

Kita akan sakit jiwa!

Kenapa?

Kerana umumnya manusia tidak pandai berterima kasih. Lihatlah, kalau kepada Tuhan yang Maha Memberi pun manusia tidak pandai bersyukur dan berterima kasih, apalagi kepada manusia yang pemberiannya terbatas dan berkala. 

Walaupun Tuhan tidak berhenti memberi.
Walaupun manusia tidak berterima kasih kepada-Nya. Sekalipun kepada yang derhaka, tetapi Tuhan terus memberi. Justeru siapa kita yang tergamak berhenti memberi hanya kerana tidak mendapat penghargaan dan ucapan terima kasih?

Ah, kita terlalu ego.